Met de rug naar de ingang van de Chocoladefabriek slaat u rechtsaf en loopt u weer rechts de Karnemelksloot op. De Karnemelksloot was oorspronkelijk een dijk en door de gracht werd al in de 14e  eeuw voedsel voor varkensfokkerijen in de stad aangevoerd.

Bij de Jan Verzwollebrug ziet u aan uw linkerhand over de brug de Panoramaflat. Voorheen was hier het stationnetje voor het spoorlijntje naar Schoonhoven. Steek niet over, blijf aan deze kant van de weg.

Het treintje, bedoeld als tram, reed over rails op straat met max. 30 km per uur. Een stoomlocomotief met 2/3 wagonnetjes en er gebeurden veel ongelukken mee. Koetsen en auto’s kwamen onder de trein terecht. Mensen die niet snel genoeg opzij sprongen, werden meegesleurd of overreden (zie gedicht Leo Vroman). Op 23 augustus 1942 werd de laatste rit gemaakt, waarna de Duitsers de ijzeren rails in beslag namen. De Gouwenaren gebruikten de bielzen als brandhout. De spoorbaan werd afgegraven en veel zand werd gebruikt voor het ophogen van de begraafplaats aan de Goejanverwelledijk te Gouda. Het traject van het lijntje is nog steeds te herkennen aan het verschil in de bebouwing, onder andere bij het steegje aan uw rechterhand.

Een grote trein, maar er was ook een kleintje,

Dat heette het Schoonhoofse treintje

waardoor men dagelijks werd overreden

en dan zo maar aan het spoor

een of twee benen verloor

die dadelijk overleden.

Ik verbeeldde mij die dood

drijvend in de Karnemelksloot

uit “mijn eigen Gouda” – Leo Vroman

Wandel rechtdoor het sfeervolle grachtje de Karnemelksloot af. Leo wandelde hier vaak overheen op weg naar de binnenstad en terug. Let in de winter op de verlichte kerstbomen die de bewoners in de gracht hebben geplaatst. Loop door tot aan de Burgemeester Martenssingel.